Maslena pogača

Sastojci:

700 g brašna (ja sam ovdje miješala glatko pšenično i pirovo brašno)

7 g (1 vrećica) suhog kvasca

1,5 žlica šećera

1,5-2 žličice soli

2 jaja

400 ml toplog mlijeka

180 g maslaca (sobne temperature)

za punjenje:

70 g suhog svinjskog karea

100 g polutvrdog sira (trapist ili gauda, edamac…)

za premazivanje:

1 jaje + 1 žlica vode

za posipanje :

sjemenke sezana i crnog kima

Priprema:

U malu zdjelicu staviti suhi kvasac, uliti malo toplog mlijeka, dodati šećer, promiješati i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi.

U veliku posudu staviti prosijano brašno, posoliti, promiješati i u sredini napraviti udubinu. Tu dodati jaja, pripremljeni kvasac i toplo mlijeko pa umijesiti tijesto, prvo u posudi a zatim na brašnom posutoj radnoj površini. Posudu premazati s malo ulja, staviti u nju tijesto, pokriti i ostaviti da se diže oko sat vremena, odnosno dok ne naraste, udvostruči se.

Tijesto premjestiti na pobrašnjenu površinu, razvaljati i premazati trećinom omekšanog maslaca.

Lijevu trećinu tijesta preklopiti prema sredini a zatim desnu trećinu preko nje. Pokriti tijesto krpom i ostaviti da odmara 15 minuta. Opet pažljivo razvaljati tijesto, premazati ga drugom trećinom maslaca i ponoviti preklapanje pa pokriti i ostaviti 15 minuta.

Treći put razvaljati tijesto i premazati ga preostalim maslace. U ovom trenutku možete manji dio tijesta odvojiti za ružice (ja sam odrezala otprilike ¼), zarolati i ostaviti pokriveno sa strane. Nakon 15ak minuta narezati na osam dijelova, složiti u okruglu tepsiju, premazati jajetom, posoliti, posuti sezamom i ostaviti da se kratko diže. Peći oko 30-40 minuta na 200°C.

Veliki dio premazanog tijesta posuti sitno narezanim suhim mesom i naribanim sirom. Zamotati, pokriti krpom i ostaviti 15-20 minuta. Tijesto zarezati po dužini, ali jedan kraj ostaviti neprerezan (vidi se na slici). Dva „kraka“ tijesta lagano uplesti (prebaciti jedan preko drugog) i na kraju malo stisnuti da se tijesto zalijepi. Prebaciti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom, posuti sjemenkama sezama i kima, ostaviti pokriveno da se diže 10ak minuta.

Staviti u ugrijanu pećnicu i peći oko 40 minuta na 200°C (nakon 20 minuta pečenja možete pogaču zaštititi papirom za pečenje ili alu-folijom, samo nježno pokriti da tijesto može rasti).

Ako imate pećnicu s ventilatorom možete u isto vrijeme peći i ružice i pogaču.

Kod pripreme ovakvog tijesta koje se premazuje maslacem, na kraju možete dati mašti na volju, rezati ga i oblikovati na razne načine. Ja sam ovdje veći dio tijesta nakon premazivanja maslacem dodatno punila sirom i sušenim kareom pa zamatala, a manji dio sam ostavila bez dodatnog punjenja, samo zarolala i izrezala na manje komade i složila tako da dobijem male „ružice“.

Rate recipe

Recipe publisher:

Burza Hrane

Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit