11. KRŠANSKI FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA!

03/05/2022

U subotu i nedjelju, 7. i 8. svibnja ponovno ćete biti u prilici zaroniti u svijet biljaka.

S velikim veseljem najavljujemo da se 11. izdanje Festivala samoniklog bilja vraća na Pristav.

Predavanja, radionice, outdoor aktivnosti, brojni izlagači i gastro kutak očekuju „u živo“ sve vas koji ste dva protekla godišnja festivalska izdanja pratili samo online.

Općina Kršan, Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Čepić polje, kao organizatori,  ugostit će brojne predavače koji imaju što reći o dobrobiti biljaka i otkriti vam manje znane teme.

Svečano otvorenje zakazano je  u subotu, 7. svibnja u 11 sati, a već u 12 sati počinju predavanja o samoniklom bilju i raznim projektima Instituta za poljoprivredu i turizam Istarske županije.

Izdvajamo subotnje gostovanje Anite Šupe, poznate nutricionistice i autorice bestsellera „Istine i laži o hrani“ koja će od 13 sati ukratko upoznati prisutne o izvornoj i zdravoj hrani. Tu su, dalje, i teme Antona Rudana, poznatog „šumskog kuhara“ koji smatra kako samoniklo bilje spada u sam vrh zdrave prehrane jer ima drugačiju energiju od onih brojnih uzgojenih biljaka. Predstaviti će se i brojni fotoaromaterapeuti, upoznati vas i  sa tajnama ghee maslaca. Na radionicama  možete saznati kako ručno  izraditi papir i dekorirati ga biljem te ga  kasnije, osušenog,  podići u Turističkoj zajednici, kako prezivjeti u prirodi, a predavanja i radionice  se nastavljaju i u nedjelju, 8. svibnja.

U festivalskom šatoru predstavit će se preko 30 izlagača iz cijele Hrvatske – bit će tu prirodne kozmetike, zdrave hrane i ekoloških proizvoda, zdravog voća i sokova, ukusnih namaza, ali, prije svega – dobrih vibracija, sigurni smo.

Dvodnevno pokazno branje bilja koje vodi travar Franko Zgrablić, na kršanskim livadama i ove će godine, zasigurno, privući brojne znatiželjnike.

Od outdoor aktivnosti tu je rekreativna biciklijada – Kršan Spring Bike Tour zakazana  za subotu, 8. svibnja, a start je u 10 sati ispred kaštela, za što je obavezna prijava unaprijed. Ukoliko ste spremniji hodati, organizirano je i nedjeljno nordijsko hodanje koje starta isto tako u 10 sati ali na Pristavu u dužini od oko 8 km. Labinski Crveni križ podučit će vas osnovnim postupcima prve pomoći od 14 sati. Gastro kutak bit će na raspolaganju svim posjetiteljima oba festivalska dana, a teško ćete odoliti koktelima sa samoniklim biljem...

Ovogodišnji Festival jest ekološki prihvatljiv festival što znači da smanjuje negativni utjecaj na okoliš koji nastaje njegovim održavanjem. Mjere koje će se provoditi jesu: odvojeno prikupljanje otpada, korištenje ekološki prihvatljive ambalaže i proizvoda za jednokratnu upotrebu, omogućen pristup pitkoj vodovodnoj vodi te digitalni pristup informacijama putem QR koda. Svoje predstavljanje imat će i predstavnici Studija  inženjerstva okoliša sa Geotehničkog fakulteta iz Varaždina.

Potpora Festivalu potvrđena je od strane predsjednika Zorana Milanovića, a  pokroviteljstvo je potvrđeno i od strane Ministarstva turizma i sporta te ministrice Nikoline Brnjac.

Suorganizator manifestacije je i ove godine Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije.

Dovoljno razloga da vikend provedete u Kršanu. S radošću vas pozivamo!


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit