Čokolada – sve vrste vrhunskog užitka!

20/04/2021

Riječ čokolada potječe od astetske riječi „xocolatl“, što u prijevodu znači „gorka voda“. Čokolada je tradicionalni dar u ljubavi, a u kombinaciji s ružama predstavlja najromantičniji dar koji osoba može dobiti. U vrijeme Astetčkog carstva, vladar Montezuma, vjerujući kako djeluje kao afrodizijak, svakodnevno pije veće količine gorkog napitka iz ploda kakaa. No da li je čokolada zaista afrodizijak?

Čokolada sadrži tri supstance koje bi se eventualno mogle povezati s afrodizijačkim djelovanjem, a to su: kofein, teobromin i feniletilamin. Kofein djeluje kao stimulans, teobromin stimulira srčani mišić i živčani sustav, a feniletilamin ima reputaciju – nije potvrđena znanstvenim dokazima – da djeluje kao antidepresiv i utječe na dobro raspoloženje. Kombinacija ove tri supstance potiče naše srce da lupa jače, čini nas poletnim i pomalo nestabilnim na nogama.

Čokolada se proizvodi od tri vrste zrna kakaa. Visoko cijenjena zrna kakaa Criollo daju najkvalitetniju čokoladu. Forastero je najplodnija vrsta kakaa, jake arome sa slabije izraženim nijansama u okusu. Treća vrsta je Trinitario, hibrid između Criollo i Forastero zrna, a ima vrlo ugodan okus.

Mnogi proizvođači čokolade kombiniraju različite vrsta kakaa kako bi postigli određenu ravnotežu okusa. Kao i u proizvodnji kave, kvalitetnija kakao zrna podvrgavaju se laganom prženju kako se ne bi narušile delikatne arome, dok se kakao zrna lošije kvalitete prže na višim temperaturama. To je i razlog zašto kvalitetnija čokolada ima crvenkasto smeđu boju.

Blagotvorna svojstva čokolade

Čokolada – posebice tamna – sadrži antioksidanse i neke flavonoide za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, oleinska kiselina, mononezasićena masna kiselina koju nalazimo u maslinovom ulju, čini 1/3 masti iz čokolade i zna se da je ta kiselina povoljna za zdravlje srca.

Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa imaju snažno supresivno djelovanje na apetit, djelujući na središnji živčani sustav tako da smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti kod osobe. Tamnija čokolada je bolja jer sadržava veću količinu kakaa, a samim time i više bioaktivnih nutrijenata.

Jesu li istiniti mitovi o čokoladi?

Čokolada uzrokuje akne - Ovaj mit je dugo vremena zabrinjavao mlade, međutim, hormonalne promjene u tinejdžerskoj dobi su uzrok akni, a ne čokolada.

Čokolada ima velike količine kofeina - Čokolada sadrži kofein, ali u jako malim količinama. Primjerice jedna šalica čokoladnog mlijeka ima oko 5 miligrama kofeina, dok 150 mililitara kave sadrži oko 115 miligrama kofeina.

Neki ljudi su ovisni o čokoladi - Često konzumiranje čokolade može postati navika koja osigurava užitak i mnogo energije, ali samo jesti čokolade ne može postati ovisnost.

Vrste čokolade:

Gorka čokolada je ohlađena, stvrdnuta čokoladna otopina. Nema nikakvih dodataka, a najčešće se koristi kao dodatak kolačima ili kao ukras.

Slatka čokolada nastaje dodatkom šećera, vanilije, lecitina u gorku čokoladu i mora sadržavati 15 – 35% čokoladne otopine.

Mliječna čokolada se dobiva dodatkom mlijeka u prahu u slatku čokoladu. Mliječna čokolada trebala bi imati do 12% mliječne otopine i do 10% čokoladne otopine.

Tekuća čokolada je komercijalna čokolada pripravljena za potrebe kulinarstva, zbog toga što se ne treba topiti, vrlo je praktična kod priprema različitih jela ili slastica s čokoladom.

Bijela čokolada nije čokolada u pravom smislu riječi jer ne sadržava čokoladnu otopinu, pa tako nema ni okus čokolade. Umjesto čokoladne otopine i kakaa, bijela čokolada napravljena je iz kakao maslaca, mlijeka, vanilije uz dodatak lecitina i šećera.

Savjeti kako uživati u dobroj čokoladi:

  • Čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac.
  • Idealna temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20 °C. Nikada ne pohranjujte čokoladu u hladnjak – to će uzrokovati razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića.
  • Ako isprobavate nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite s onom koja ima najmanje kakaa, to je najčešće mliječna čokolada
  • Kada jedete tamnu čokoladu, pustite da vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve okuse i arome.

Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Eco products

Natural handmade syrups

75,00 kn/Unit

Other

HOT CHOCOLATE POWDER MIX ''FINO'' 200g

10,00 kn/Unit

Meadow honey

Honey flower

60,00 kn/kg

Red wine

Sagul Plavac mali

55,00 kn/Unit

Black locust honey

Honey -acacia

60,00 kn/kg