Uskrsni kruh s jajima

Tradicionalno se za Uskrs pripremaju razni kruščići, slani ili slatki, ovisno o običajima u različitim regijama Hrvatske. Pinca ili sirnica je omiljena slatka uskrsna pogača a kada su u pitanju slani kruščići često se rade razne pletenice ili vjenčići, punjeni povrtnim nadjevom ili jajima. Ja sam se odlučila za slani kruh koji sam formirala u vijenac i ukrasila ga ranije skuhanim obojanim jajima. Jaja sam kuhala i bojala tradicionalno, u ljusci luka, lukovini.

Sastojci:

20 g svježeg kvasca

1 žlica šećera

50 ml tople vode

500 g glatkog brašna

1,5 žličica soli

150 ml toplog mlijeka

100 ml tople vode

1 jaje+1 žlica vode, za premazivanje

7 tvrdo skuhanih jaja

Priprema:

1. U maloj posudi razmrviti kvasac, dodati šećer i malo tople vode, promiješati i ostaviti 15 minuta, da se napravi pjenica.

2. U većoj posudi pomiješati prosijano brašno i sol, u sredini napraviti udubinu pa dodati pripremljeni kvasac/pjenicu, toplo mlijeko i vodu te umijestit tijesto. Rukama mijesiti dok tijesto ne postane glatko i elastično. Formirati tijesto u kuglu.

3. Posudu u kojoj će se tijesto dizati namazati s malo ulja, staviti tijesto, premazati tankim slojem ulja i pokriti prozirnom folijom. Ostavti na toplom mjestu minimalno 40 minuta.

4. Tijesto izvaditi na brašnom posutu radnu površinu, premijesiti i podijeliti na dva jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljati u trakice dužine oko 60 cm.

Trakice premotati jednu preko druge i formirati u vjenčić, premjestiti u lim obložen papirom za pečenje i u vjenčić umetnuti, rasporediti jaja.

5. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti 15-20 minuta. Razmutiti jaje s malo vode i premazati kruh.

6. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180-200°C oko 30 minuta, odnosno dok kruh ne primi lijepu boju.

Rate recipe

Recipe publisher:

Burza Hrane

Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit