Sedam najzdravijih bobica

27/06/2022

Bobičasto voće je bogato vlaknima, vitaminom C i antioksidativnim. Kao rezultat toga, uključivanje bobičastog voća u vašu prehranu može pomoći u prevenciji i smanjenju simptoma mnogih kroničnih bolesti.

Sedam najzdravijih bobica koje možete jesti.

 

1. Borovnice

Borovnice su popularne bobice koje služe kao izvrstan izvor vitamina K.

Borovnice također sadrže antioksidativne polifenole zvane antocijanini.

Antocijanini iz borovnica mogu smanjiti stres, smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Borovnice također mogu smanjiti rizik od dijabetesa. Studije su pokazale da borovnice ili bioaktivni spojevi borovnice mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 do 26% .

Borovnice sadrže dobre količine vlakana, vitamina C i antioksidansa antocijana. Konzumiranje borovnica može pomoći u smanjenju čimbenika rizika za srčane bolesti i dijabetes.

 

2. Maline

Maline se često koriste u desertima i vrlo su dobar izvor vlakana.

Maline također sadrže antioksidativne polifenole zvane elagitanini, koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa te mogu biti posebno dobre za zdravlje srca.

 

3. Goji bobice

Goji bobice, također poznate kao vučje bobice, porijeklom su iz Kine i koriste se u tradicionalnoj medicini.

Goji bobice također sadrže visoku razinu vitamina A koji je važan za zdravlje očiju.

Kao i mnoge druge bobice, goji bobice sadrže antioksidativne polifenole.

Jedno istraživanje pokazalo je da pijenje soka od goji bobica tijekom 30 dana povećava razinu antioksidansa u krvi zdravih starijih Kineza.

Druga studija pokazala je da pijenje soka od goji bobica tijekom 2 tjedna povećava metabolizam i smanjuje veličinu struka kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

 

4. Jagode

Jagode su jedno od najčešće konzumiranih bobica na svijetu, a ujedno i jedan od najboljih izvora vitamina C.

Jagode su dobre za zdravlje srca. Zapravo, studija na više od 93.000 žena otkrila je da su one koje su jele više od 3 porcije jagoda i borovnica tjedno imale preko 30% manji rizik od srčanog udara.

Druge studije su pokazale da jagode mogu smanjiti niz čimbenika rizika za srčane bolesti, uključujući kolesterol u krvi, trigliceride i oksidativni stres.

Štoviše, jagode mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi, što je važno za prevenciju dijabetesa.

Zapravo, mala studija je pokazala da kada su ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom konzumirali jagode s obrokom s visokim udjelom ugljikohidrata i umjerenom masnoćom, vidjeli su smanjenje odgovora na inzulin.

 

5. Açaí bobice

Açaí bobice rastu na açaíi palmama porijeklom iz brazilske regije Amazone. Postali su popularni dodaci zdravoj hrani zbog visokog sadržaja antioksidansa.

Açaí bobice su jedan od najboljih izvora antioksidativnih polifenola i mogu sadržavati čak 10 puta više antioksidansa od borovnica.

Kada se konzumiraju kao sok, açaí bobice mogu povećati razinu antioksidansa u krvi i smanjiti kemikalije uključene u oksidativni stres.

Osim toga, pokazalo se da pulpa açaí bobica smanjuje razinu šećera u krvi, inzulina i kolesterola u krvi kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom koji su konzumirali 200 grama dnevno tijekom 1 mjeseca.

Antioksidansi u açaí-ju također mogu pomoći u smanjenju simptoma osteoartritisa. Studija na ljudima s osteoartritisom pokazala je da pijenje 120 ml açaí soka dnevno tijekom 12 tjedana značajno smanjuje bol i poboljšava svakodnevni život.

 

6. Brusnice

Brusnice su izuzetno zdravo voće trpkog okusa. Zato se rijetko jedu sirove. Umjesto toga, obično se konzumiraju kao sok ili umak od brusnica.

Međutim, oni se prvenstveno konzumiraju kao napitak, a većina tih antioksidansa se gubi u procesu pretvaranja u sok. Dakle, sok od brusnice ne sadrži toliko polifenola kao sirove brusnice.

Najpoznatija zdravstvena korist brusnica je njihova sposobnost da pomognu u smanjenju rizika od infekcija mokraćnog sustava.

Određena svojstva u brusnicama sprječavaju da se bakterija E. coli zalijepi za stijenku mokraćnog mjehura ili urinarnog trakta, smanjujući rizik od infekcije.

Brojne studije su pokazale da pijenje soka od brusnice ili uzimanje dodataka prehrani od brusnice može smanjiti rizik. Sok od brusnice također može smanjiti rizik od drugih infekcija.

H. pylori je vrsta bakterije koja može uzrokovati čir na želucu i rak želuca. Brojne studije su pokazale da sok od brusnice može spriječiti pričvršćivanje H. pylori na stijenku želuca, pomoći u sprječavanju infekcija i djelovati kao komplementarno liječenje antibioticima.

 

7. Grožđe

Grožđe se široko konzumira ili kao cijelo sirovo voće ili u obliku soka, vina, grožđica ili octa.

Kožica i sjemenke grožđa izvrstan su izvor antioksidativnih polifenola. Studije su pokazale da ekstrakti polifenola sjemenki grožđa mogu sniziti i krvni tlak i broj otkucaja srca.

Velika opservacijska studija pokazala je da je konzumacija grožđa ili grožđica 3 puta tjedno povezana s 12% smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Konačno, sok od grožđa može čak biti od koristi za zdravlje mozga. Malo kliničko ispitivanje na 25 žena otkrilo je da ispijanje soka od grožđa svaki dan tijekom 12 tjedana značajno poboljšava pamćenje i performanse vožnje.


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Other

HOT CHOCOLATE POWDER MIX ''FINO'' 200g

10,00 kn/Unit

Meadow honey

Honey flower

60,00 kn/kg

Red wine

Sagul Plavac mali

55,00 kn/Unit

Eco products

Natural handmade syrups

75,00 kn/Unit

Black locust honey

Honey -acacia

60,00 kn/kg