Pivo je starije od vina

21/01/2022

Smatra se da je najstariji napisan recept onaj za pivo, zapisi o proizvodnji piva sežu u daleku prošlost.

Arheološki dokazi ukazuju da su se prva piva radila u drevnoj Mezopotamiji. Najstariji ikad pronađen recept je upravo o pravljenju piva. Napisan je na kamenoj ploči prije više od 5000 godina i to u formi pjesme.
Najstariji oglas za pivo nacrtan je na glinenoj ploči 4000 p.n.e. Prsata žena u svakoj ruci drži vrč piva - ispod je natpis: „Pijte Eble pivo – pivo sa srcem lava.“

Prvi profesionalni pivari bile su – žene!

Babilonski kralj Hummurabi dekretom je naredio da SVI MORAJU popiti dnevnu količinu piva, koja je bila određena prema socijalnom statusu. Isto tako je i odredio da se svaka žena koja posluži pokvareno pivo - mora utopiti!

Tijekom stoljeća eksperimentiranje s pivom išlo je u različitim smjerovima. John Lubbock, naturalist iz 18. stoljeća, proučavao je ponašanje mrava pod utjecajem pive. Kada bi trijezni mravi naišli na one pijane, na leđima bi ih odnijeli na spavanje.

Istražitelji sa Stanforda otkrili su da pivski mjehurići stvaraju petlju koja prkosi gravitaciji

Danas postoji oko 400 vrsta piva. Ljudi širom svijeta obožavaju pivo! Nakon vode i čaja pivo je treće najkonzumiranije piće na svijetu!

Prema podacima o godišnjoj konzumaciji piva, naravno Česi su apsolutni pobjednici! Godišnje popiju otprilike 143 litre piva po glavi stanovnika. Hrvati su također visoko na ljestvici najvećih pivopija. Točnije, 15. smo u svijetu po količini popijenog piva, a prosječan Hrvat godišnje popije 78.7 litara piva.


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Beef

Buying fresh or frozen beef

1,00 eur/kg

Sweet potato

Sweet potato with delivery to Zagreb

0,66 eur/kg

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 0.5l

18,00 eur/Unit

Rosé wine

Sagul Rosé

8,63 eur/Unit

seed

Oyster mushroom mycelium - plugs

15,93 eur/Unit

Potato

Buying potatoes for cooking

0,27 eur/kg