Sezonske namirnice u svibnju

06/05/2021

Kada birate namirnice tijekom njihove sezone, odnosno kada je predviđeno da one rastu i uzgajaju se, definitivno birate najzdravije, najfinije i onda kada su one gotovo i najjeftinije.

Donosimo nekoliko razloga zašto je bolje jesti sezonske namirnice:

  • Jeftinije su - jesti sezonski znači uštedjeti, a istovremeno u namirnicama uživati onda kada su one najzdravije.
  • Boljeg su okusa - kada jedete sezonske namirnice, jedete ih onda kada su one najukusnije.
  • Zdravije su - za uzgoj namirnica tijekom njihove sezone potrebno je koristiti manje kemijskih tvari koje omogućavaju njihov rast i dozrijevanje.

Sezonsko povrće u svibnju:

Bob

Ovo je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka poznata čovjeku. Pripada porodici mahunarki, a odličan je izvor proteina i složenih ugljikohidrata te sadrži malo masti. Odgovara svakom režimu prehrane, a naročito je dobar za vegane i vegetarijance. Također, dobar je izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, vitamina A i niacina.

Mahune

Odličan su izvor vlakana, vitamina A, C i folne kiseline. Možete ih kuhati, dinstati ili pak dodavati u salate. Mahune su zdrave i stručnjaci ističu da su jedan od najboljih izvora proteina.

Luk

Luk je jedna od najzdravijih namirnica svijeta, koja je i više nego pristupačna. Sirovi luk je odličan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline.

Gljive

Iako postoje razne vrste gljiva, mali broj njih je jestiv. Kultivirane gljive su dostupne tijekom cijele godine, ali tek u svibnju počinje njihova prava sezona. Odličan su izvor riboflavina, niacina, folne kiselina, a nedavno istraživanje je pokazalo da su odličan izvor i vitamina D, koji je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcija. Gljive možete pripremati u obliku umaka, na roštilju ili  kao dodatak salatama i raznim jelima.

Isprobajte toplu juhu od vrganja!

Brokula

Brokulu možete pripremati na različite načine, a neki ju biraju sirovu kao dodatak salatama. Odličan je izvor vitamina A i C, folne kiseline i vlakana. Nemojte ju previše kuhati jer ćete u velikoj mjeri smanjiti njihovu razinu hranjivih tvari, naročito topivih vlakana, vitamina C i folne kiseline.

Špinat

U svibnju počinje i sezona špinata. On je u ovo doba najzdraviji i najukusniji. Odličan je izvor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcija i željeza.

Pripremite ukusne palačinke sa špinatom i sirom!

Sezonsko voće u svibnju:

Jagode

Ukusne su i popularne. Sadrže malo kalorija, a odličan su izbor vitamina C i topivih vlakana. Možete ih pripremati na razne načine ili jesti svježe, bez ikakvih dodataka.

Isprobajte ukusnu pitu od jagode!

Kupine

Pripadaju skupini bobičastog voća. Ukusne su i zdrave. Dobar su izvor vitamina A, folne kiseline, kalija i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Borovnice

Brojna istraživanja su pokazala da borovnice imaju odlična ljekovita svojstva. Njihovo antioksidacijsko djelovanje može smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina C i vitamina K.

Ananas

Iako je dostupan tijekom cijele godine, u svibnju počinje prava sezona ananasa. Sad je najukusniji i najjeftiniji. Odličnog je i osvježavajućeg okusa. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, a odličan je izvor i vitamina C.

Sezonske namirnice najbolje je kupovati kod domaćih proizvođača i uzgajivača koji ne uvoze svoju sirovinu, već je sade i beru u njeno sezonsko vrijeme.

Zdrave i ukusne namirnice pronađi na portalu burzahrane.hr!


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit