Cikla - kraljica zdravlja!

14/04/2021

Cikla je povrće koje obiluje nutrijentima koji su prijeko potrebni za zdravlje i mladolik izgled poput željeza, folata, joda, sumpora, mangana, kalija, bakra, magnezija, fosfora, vitamina C i B6. Uz to što je bogata nutrijentima, cikla je i siromašna s kalorijama.

Cikla (lat. Beta vulgaris) spada među korjenasto povrće koje je prepoznatljivo po svojoj zagasito crvenoj boji te slatkastom okusu. I dok danas najčešće konzumiramo njezin crveni korijen, stari Rimljani su jeli samo lišće cikle koje je iznimno zdravo, dok su korijen upotrebljavali kao lijek.

Sadrži svega 36 kcal na 100g, te je stoga izvrstan odabir za one koji se bore s viškom kilograma. Ova supernamirnica izvrsno čisti organizam od toksina zahvaljujući obilju antioksidansa, a usto je bogata vlaknima koja pomažu u reguliranju probave.

U nastavku donosimo sve dobrobiti cikle:

1. Liječi anemiju 

Patite li od anemije ili slabokrvnosti, cikla se sigurno nalazi na vašem popisu obaveznih namirnica jer obiluje željezom, vitaminom C i folatima. Preporuka je konzumirati svaki dan po šalicu svježe nasjeckane sirove cikle kako biste povećali broj crvenih krvnih stanica.

2. Sprečava nastanak upala

Aminokiselina betain iz cikle štiti vaše stanice od štetnih posljedica svakodnevnog stresa te od upalnih stanja. Osim betaina, cikla sadrži i obilje antioksidansa koji čuvaju zdravlje čitavog organizma. Za uspješniji učinak, ciklu kombinirajte sa sokom od đumbira koji će dodatno poboljšati vašu probavu i osnažiti imunitet.

3. Snižava krvni tlak

Patite li od hipertenzije, svakako uvrstite ciklu u svoj jelovnik. Ona, naime, pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Zahvaljujući nitratima, ekstrakt iz soka od cikle snižava sistolički tlak, a usto je dobar i za sportaše.

4. Štiti od tumora

Istraživanja su pokazala da fitonutrijenti iz cikle inhibiraju, odnosno sprečavaju razvoj stanica raka i tumora. Betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cikle, djeluje tako da sprečava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka. Kako bi ste se zaštitili od ove strašne bolesti, svaki dan popijte svježi sok od cikle. Možete ga pripremiti tako da naribate korijen i ostavite ga da odstoji nekoliko sati te ga zatim procijedite.

5. Jača imunitet

Upravo listovi cikle sadrže više željeza nego, primjerice, špinat. Jačaju imunitet tako što stimuliraju proizvodnju antitijela i leukocita te štite od raznih kroničnih oboljenja. Stoga nikako ne bacajte svježe listove cikle, nego ih dodajte u sokove od povrća, razna jela, salate i sl. List cikle je najvrjedniji dio ovog povrća, obiluje esencijalnim nutrijentima poput kalija, magnezija, vlakana, bjelančevina, vitamina A, C i B6 te kalcija i željeza.

                                                    ___________________________

                                         Cikla se, zbog visokog sadržaja folne kiseline,
                                                 posebno preporučuje trudnicama.

                                                  _____________________________



6. Čuva zdravlje kostiju

Korijen cikle čuva zdravlje vaših kostiju zahvaljujući obilju silicija. Taj mineral, naime, pomaže apsorpciji kalcija u kosti i tako čuva kosti i zglobove od poznate boljke današnjice – osteoporoze. Betain iz cikle također snižava razine štetnog homocisteina, koji se kada se u tijelu nađe u većim količinama dovodi u vezu s osteoporozom.

7. Povećava energiju i libido

Istraživanja su pokazala da osobe koje prije neke tjelesne aktivnosti piju sok od cikle mogu 16 posto dulje vježbati od ostalih. Jeste li znali da je ovo povrće pravi afrodizijak za muškarce? Poznato je da su ga upravo radi podizanja potencije konzumirali još i stari Rimljani. Cikla, naime, sadrži mineral bor, koji dokazano poboljšava spolnu funkciju, odnosno podiže libido kod muškaraca. Ovaj mineral djeluje tako da potiče proizvodnju spolnih hormona i pokretljivost spermija te povećava plodnost.

8. Čuva vid i zdravlje očiju

Beta-karoten, žuto-narančasti pigment iz voća i povrća koji se u tijelu pretvara u vitamin A, pravi je zaštitnik vašeg vida od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Budući da cikla njime obiluje, njezinom konzumacijom zaštitit ćete zdravlje očiju.

9. Pridonosi mladolikom izgledu

Pigment betacijanin u cikli ima antivirusna i antimikrobna svojstva. Također pridonosi hidrataciji kože te neutralizira djelovanje slobodnih radikala, koji su poznati kao veliki neprijatelji lijepe i zdrave kože.

Cikla sadrži i antioksidans lutein, koji smanjuje štetne učinke slobodnih radikala te pomaže smanjenju bora na licu. Želite li da vaša koža dobije poseban sjaj, svaki dan popijte po šalicu svježeg soka od cikle.

Ponudu domaće cikle pogledajte na portalu i očuvajte svoje zdravlje!

 

 


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Other

NATURAL POWDERED FLAVOUR / AROMA - STRAWBERRY 100g

8,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Sunflower honey

SUNFLOWER HONEY

10,00 eur/Unit