Sezona branja šparoga službeno je započela!

08/04/2021

Šparoge spadaju u najkvalitetnije povrće zbog uvjerljivo jakih prehrambenih vrijednosti i hvalevrijedne ljekovitosti koje imaju na naš organizam. Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge su niskokalorične čistačice organizma koje pogoduju probavi, štite srce i krvne žile.

Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine, smatra se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu.

Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga. Odlikuje ih gorčina za koju su zaslužni sastojci asparagin i spargaurin koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, jer potiču rad jetre i žuči. Osim toga zahvaljujući diuretičkom djelovanju potiču čišćenje organizma, dok zbog biljnog pigmenta luteina kojim obiluju imaju blagotvoran učinak na krvne žile i srce.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

 

Carsko povrće

'Carsko povrće' kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa koju možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima. Također se možete uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija.

 

Nekoliko savjeta o uporabi šparoga

  • Pri odabiru šparoga uvijek se odlučite za one koje nisu drvenaste
  • Pri kuhanju, šparoge gube skoro polovinu mase
  • Pripremite šparoge maksimalno dan-dva nakon što ste ih kupili
  • Preporučeno vrijeme pirjanja ili kuhanja šparoga na pari je ne duže od 5 minuta.
  • Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir
  • Pri pripremanju šparoga nemojte koristiti željezne posude jer tanini iz šparoga mogu reagirati sa željezom te uzrokovati gubitak boje stabljika

 


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Eco products

Natural handmade syrups

75,00 kn/Unit

Black locust honey

Honey -acacia

60,00 kn/kg

Red wine

Sagul Plavac mali

55,00 kn/Unit

Meadow honey

Honey flower

60,00 kn/kg

Other

HOT CHOCOLATE POWDER MIX ''FINO'' 200g

10,00 kn/Unit