Mjesec ožujak, mjesec kamenice

18/03/2021

Početak uzgoja kamenica

Tragovi uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu postoje još iz razdoblja rimske vladavine. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16- og stoljeća, a o uzgoju iz 17- og stoljeća, iz vremena Dubrovačke Republike. Njima se organizira uzgoj dodjelom koncesija i povlastica koje uživaju uzgajivači.

Do većeg razvitka uzgoja dolazi početkom dvadesetog stoljeća kada se osnivaju prve kompanije za uzgoj školjki. To rezultira dobivanjem Grand Prixa i zlatne medalje za kakvoću Malostonskih kamenica na Svjetskoj izložbi 1936. u Londonu, dodijeljenoj poduzeću "Bistrina" - gojenje i prodaja kamenica i drugih Ljuskavaca, Dubrovnik.

 

Malostonski zaljev - tradicionalno područje školjkarstva

U Malostonskom zaljevu uzgajaju se samo dvije vrste školjaka: kamenica Ostrea edulis i dagnja Muytilus galloprovincialis. Cijeli uzgoj se temelji na prikupljanju mlađi iz prirode različitim načinima kolektiranja, nakon čega se kamenice cementiraju na način specifičan samo za ovo područje. Dagnje se uzgajaju uglavnom na plivajućim te nešto manje i fiksnim parkovima, u klasičnim najlonskim pergolarima koji vise na konopima.

 

Mjesec ožujak, mjesec Malostonske kamenice

Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Baš takve, svježe otvorene i s mirisom mora možete kušati u vrijeme blagdana Sv. Josipa (19. ožujka) u restoranima Stona i Malog Stona.

 

Zaštićena europskom oznakom izvornosti (ZOI)

Posebnost „Malostonske kamenice“ proizlazi iz jedinstvenih okolišnih karakteristika Malostonskog zaljeva u kojem se uzgaja, po kojem je dobila i ime, ali i iz vještina i tradicionalnih uzgojnih praksi koje primjenjuju lokalni školjkari, a koje su razvijene tijekom višestoljetne tradicije uzgoja upravo na tom zemljopisnom području. Naime, jedinstvena svojstva akvatorija Malostonskog zaljeva, optimalna količina i sastav hrane, izvrsna kvaliteta morske vode uz primjenu tradicionalnih znanja i vještina izravno se odražavaju na kvalitetu i organoleptička svojstva ovog cijenjenog proizvoda.

 

Ostatak članka možete pronaći na: http://www.ston.hr/?u=uzgajaliste-kamenica&l=hr&ispis=staticna&id=60&iskljuci=da


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit