Najslađe drvo na svijetu

12/02/2021

Valentinovo nam je već pred vratima, a mi smo saznali sve o najslađem drvu na svijetu-Kakaovcu.

Kakaovac je drvo iz porodice Sterculiaceae, visine do 15 m, nosi istodobno i cvjetove i plodove, a 3 do 4 puta godišnje mijenja listove. U plodu ima 20 do 50 crvenkastosmeđih krupnih sjemenki, sličnih bademu. Potječe iz sjevernog područja Južne Amerike i obalnoga područja Meksičkoga zaljeva, područja glavnog toka rijeke Amazone, odakle se proširio u Srednju Ameriku.

Kakao se dobiva iz mahune kakaovca koja može sadržavati i do 3000 sjemenki, a čokolada krije pravo malo bogatstvo hranjivih tvari. Pri proizvodnji čokolade mora se voditi računa o kvaliteti zrna kakaa, ako se želi postići kvalitetan proizvod. Stoga je izbor kakao zrna – prvi i najvažniji korak u proizvodnji. Svježe ubrana zrna kakaa moraju se sušiti kako bi potaknuli proces fermentacije. Zrna se najčešće ostavljaju na suncu pokrivena lišćem banane. 

Hrvatska ima više nego osamdesetogodišnju tradiciju proizvodnje svih vrsta kakaovih proizvoda u današnjim tvrtkama Kraš u Zagrebu, Kandit u Osijeku i Zvečevo u Požegi. U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom vezuje uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se "ftičeki ženiju". Kod Biograda na moru se održava jedriličarska regata pod nazivom Regata Sv. Valentina poznata i kao "Regata Kanalom ljubavi" jer se jedri među 4  ljubavna otoka


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit