Najzdravije namirnice za prosinac

09/12/2020

Bliži nam se jedno od najdražih doba u godini kada su sve ulice ukrašene i osvjetljene, a cijelim gradom vlada blagdanska atmosfera. Dani su ispunjeni druženjem s najmilijima, a stol je bogat  blagdanskom hranom. Kako biste upotpunili svoj božićni jelovnik, izdvojili smo nekoliko namirnica koje su karakteristične za prosinac. Osim što su vrlo hranjive, ove namirnice karakteriziraju njihova brojna ljekovita svojstva zahvaljujući kojima će vas zaštititi od sezonskih bolesti koje haraju u nadolazećem zimskom razdoblju. Pripremili smo popis namirnica koje možete dodati svojim receptima i blagdanskim slasticama kako biste, osim blagdanskim duhom, svoj dom ispunili zdravljem.

____________________________________________________________________________________________

VOĆE:

Grejp

Grejp je izrazito nutritivna i niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminom C, a sadrži i vitamine A, B, D, E i K. Popularan je kod mršavljenja i pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, usta, debelog crijeva i želuca. Osim toga, grejp sadrži pektin, odnosno topivi oblik vlakana koji može usporiti nastanak ateroskleroze.

Limun

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našem planetu. Štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati superhranom. Pun je nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava. Ako redovito konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka!

Mango

Ovo zdravo voće ne sadrži masti i bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Zahvaljujući vitaminima jača i štiti imunitet, a zbog antioksidansa sprječava rast stanica raka. Osim toga, uklanja probavne tegobe, poboljšava rad mozga i pomaže kod anemije. Poznat je i po tome što štiti kožu i čuva zdravlje očiju.

Nar

Nar je jedna od najboljih namirnica za um i tijelo. Ovo voće pomaže u liječenju raka, visokog krvnog tlaka, kolesterola, stresa, hiperglikemije i raznih upala. Sadrži velike količine vlakana, vitamina C i K te kalija. Poznat je i po svom djelovanju kao afrodizijak, a osim toga ima tri put veća antioksidativna svojstva od crnog vina i zelenog čaja.

Klementine

Ovo voće, osim što je bogat izvor vitamina C, sadrži i kalij koji sprječava nastanak upalnih procesa u usnoj šupljini te sprječava ispadanje zubi. Vrlo su moćan antioksidans i zbog vitamina B podižu raspoloženje.

Lješnjaci

Lješnjak je orašasti plod koji je popularan diljem svijeta te uklopljen u mnoge recepte i proizvode zahvaljujući njegovom specifičnom slatkastom okusu. Za razliku od navedenog voća, lješnjak je bogat kalorijama, ali i zdravim mastima. Također je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina (E i B) i minerala (mangana, bakra, magnezija, fosfora i željeza). Zahvaljujući oleinskoj kiselini, lješnjak djeluje na smanjenje krvnog tlaka, a zbog fitosterola sprječava mnoge bolesti krvožilnog sustava i nastanak tumora.

POVRĆE:

Artičoka

Ovo ukusno povrće može postati vaša nova kulinarska delicija. Priprema se na različite načine te je superhranjiva i niskokalorična namirnica. Sadrži vitamine B, C i E te mnoge minerale (mangan, fosfor, kalcij, magnezij i sumpor). Osim toga sadrži i snažan antioksidans cinarin koji je učinkovit kod liječenja ateroskleroze, čime štiti zdravlje srca i krvnih žila. Artičoka je snažan detoksikator, a koristi se kod liječenja mnogih bubrežnih, dišnih i kožnih bolesti te kod trovanja nikotinom i alkoholom.

Celer

Celer je poznata niskokalorična biljka s posebnim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, koja je čest sastojak raznih kulinarskih pripravaka. Sadrži sve vitamine B kompleksa te vitamine A, C, E i K. S obzirom na to da sadrži vitamin C, snažan je antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa. Vitamin K u celeru zaslužan je za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih žila te potiče stvaranje energije.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće bogata je nutritivna i zdrava namirnica zbog sadržaja antioksidansa i antikancerogenih svojstava. Bogat je izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju zdravlje i štite od raznih bolesti te sadrži malo kalorija i nizak udio masti. Osim što je izvor topivih vlakana, špinat pomaže u mršavljenju i regulaciji kolesterola. Pogodan je za zdravlje očiju i kože, ali isto tako i za zdravlje kostiju.

Pastrnjak

Pastrnjak je ljekoviti začin koji se može koristiti i kao povrće. Bogat je eteričnim uljima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Jedan od najzastupljenijih minerala u pastrnjaku je kalij koji se preporučuje kod bolesti srca, bubrega, jetre i pluća. Ukoliko želite namirnicu koja pomaže u izbacivanju vode iz tijela, pastrnjak vam može poslužiti u tom slučaju zahvaljujući njegovom diuretičkom djelovanju. Osim toga, odličan je za zdravlje probave, a pomaže i u liječenju grčeva u trbuhu te regulaciji krvnog tlaka.

Prokulice

Prokulice su vrsta kelja koja ima specifične plodove koji izgledaju kao male glavice kelja te imaju isti kemijski sastav kao kelj. Bogate su kalijem, vitaminom C i folnom kiselinom te sadrže mnogo fitonutrijenata. Uz prokulice možete ojačati imunitet tijekom zimskih praznika i osigurati svoje zdravlje kako vam razne viroze i bakterijske infekcije ne bi ometale blagdane.

Zimi su dani kraći, sunca je manje, organizam je usporeniji i tromiji, a to sve negativno utječe na metabolizam, raspoloženje i prehrambene navike.

Ponudu domaćeg voća i povrća potražite na portalu  https://burzahrane.hr/


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit