Tradicionalno jelo za blagdan Svih Svetih - Pečena guska ili patka

19/10/2020

Ljudi koji jedu guske znaju koliko je njihovo meso vrijedno.

Meso guske i patke su izvor željeza i proteina. Debele ptice gotovo da ne sadrže kolesterol. No, budući da se ovo meso ne jede tako često kao piletina, koristi i štete ovog proizvoda nisu toliko poznate. Zbog činjenice da je uzgoj gusaka za meso prilično mukotrpan proces, cijena mesa guske i patke znatno je viša od one karakteristične za našu uobičajenu piletinu.

Na blagdan Svih svetih tradicionalno se poslužuje pečenka, najčešće guska, no i druga perad. Uz voćne marinade razbijte monotoniju i poslužite  raskošni blagdanski ručak.

_____________________________________________________________________________________

Kako pripremiti gusku, a kako patku? 

Ako nemate gusku, pripremite patku. Guska, koja je manje masna, bit će ukusnija ako joj prije pečenja pod kožu gurnete ploške slanine, a masniju patku treba polijevati umakom od pečenja da dobije finu hrskavu koricu.

Kod pečenja patke valja paziti na vrijeme, pa se tako preporučuje da se patka peče od dva do tri sata, što dulje, to bolje. Peče se na nižoj temperaturi i treba biti poklopljena kako bi ispustila svoju prirodnu masnoću i sokove, a najsočnija marinada je upravo ona od voća. Dodajte naranču, jabuku i luk kako bi meso poprimilo voćne okuse. Bitno je podlijevanje svakih 20 minuta odozgora kako bi patka dobila lijepu boju, a preporučuje se da se zadnjih 20 minuta patka premaže slatkim medom. 

Na isti način možete pripremiti i gusku ili manju puricu. Posebno treba paziti da se ne peku na jakoj temperaturi kako se ne bi isušile. I guska će kao i patka, biti pečena za dva i pol do tri sata, a to provjerite zabadajući vilicu u bijelo meso - ako vilica ulazi lagano, purica je pečena.

Kao premaz na gusku koristite arom aromatizirani maslac kojeg pravimo tako da začinsko bilje usitnite u mužaru i sol te pomiješajte s omekšalim maslacem. Koristite kao premaz za puricu ili dodatak pečenome mesu. Možete pomiješati i malo soli sa slatkom crvenom paprikom i natrljati puricu. Kako bi guska bila sočnija odvojite kožu s prsa i utrljajte maslac pod kožu.

Koja je korist od mesa guske?

Osim gore navedenih korisnih svojstava, meso gusaka ima i ljekovita svojstva, i to:

  • pomaže u poboljšanju ljudskog živčanog sustava i ima pozitivan učinak na probavni trakt,
  • ima odličan choleretic učinak, što je izuzetno važno za urolitijazu,
  • usporava razvoj stanica raka u tijelu,
  • pojačava i jača imunološki sustav
  • povećava hemoglobin, jer se posebno preporučuje osobama koje boluju od anemije,
  • sprječava razvoj kardiovaskularnih bolesti

Povremeno korištenje u kuhanju guske ima neprocjenjivu korist za ljudsko zdravlje. Dokazana je činjenica kako u Francuskoj, gdje je uzgoj ove peradi raširena, uočavamo značajno smanjenje onkoloških bolesti i patologija kardiovaskularnog sustava u usporedbi s drugim europskim zemljama. Ovu činjenicu potvrđuju i studije koje su proveli američki znanstvenici u onim provincijama Francuske, gdje su jela od mesa i guščje jetre tradicionalno prisutna u prehrani potrošača.

Ponudu mesa guske s našeg portala možete vidjeti ovdje


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit