Batat

29/09/2020

Odakle potječe ova namirnica i koje su njezine benificije?

Batat je višegodišnja biljka iz porodice Convolvulaceae.

U Hrvatskoj do sada nije bilo neke veće proizvodnje, ali nakon detaljnih petogodišnjih istraživanja Zavoda za povrćarstvo Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradnje s potencijalnim proizvođačima proizvodnja batata nago je porasla.  Na engleskom se govornom području batat naziva sweet potato, što u prijevodu znači slatki krumpir, ali nema nikakve veze s krumpirom i pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne spada u porodicu pomoćnice (Solanaceae) kao krumpir.


Batat je

  • Bez masti i kolesterola
  • Koristan za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa
  • Velik izvor dijetalnih vlakana nužnih za pravilno funkcioniranje probave

Mnogo je sorti batata, ali najčešće se rabe sorte narančaste boje kožice i mesa, ljubičaste boje kožice i bijelog mesa te bijele boje kožice i mesa. Batat je visokoenergetska kultura, puno škroba, malo šećera, iznimno zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina ( A, B, C, E) batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidantima

Preporuka je da se batat za jelo konzumira 2 - 3 puta tjedno do 200 g. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao krumpir; kuhan, pečen, pržen.


Berba batata

Berba je jedan od težih poslova u uzgoju batata. Na manjim površinama bere se isključivo ručno (štihačama), a na većim mehanizacijom (posebno pripremljenim plugovima ili preinačenim kombajnima za krumpir). Brati treba vrlo oprezno da se oštećenja korijenja smanje na minimum. Pritom je jedan od najvažnijih čimbenika kvaliteta tla i vještina berača.

Poundu EKO domaćih batata s našeg portala možete vidjeti ovdje


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit