Cikla i njezina ljekovita svojstva

29/07/2020

Cikla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina.    Možda nije najljepše povrće, ali je zasigurno jedno od najsnažnijih. Cikla, korjenasto povrće iz porodice pepeljuga, slobodno se može nazvati supernamirnicom. Riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i fitokemikalija


Energetska i nutritivna vrijednost

Prosječan kemijski sastav cikle računato na 100 g svježe namirnice: voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.

Cikla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.


Ljekovitost

Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči. 

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije. Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.


Proizvode  pronađite na linku: https://burzahrane.hr/search-ads/cikla

Odaberite željeni proizvod i podržite domaće proizvođače!

 


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit