Neodoljive trešnje OPG-a Vjekoslav Škrinjar

20/05/2019

Proljetno bogatstvo zdravlja

Plodovi koji nam, osim jagoda, izmamljuju osmijeh na lice u proljeće su definitivno plodovi trešnje. Osim svog izuzetno primamljivog izgleda, čiji plodovi prekrasno ukrašavaju krošnje svojih stabala i čija nijansa crvene boje varira ovisno o sorti, ovi plodovi imaju izuzetno ljekovite sastojke. Još se u vremenu Rimljana vjerovalo kako ovi mali, slatki i mesnati plodovi podižu energiju. Godinama kasnije, ovo vjerovanje su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja.

Dakle, u izuzetno atraktivnim i slatkim plodovima trešnje nalaze se brojni korisni sastojci koji doprinose zdravlju i ljepoti. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala: kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, bora, fosfora i cinka. Također sadrže: prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organse kiseline, proteine i ugljikohidrate.

Trešnje su bogate i antioksidansima: antocijanima i proantocijanima koji ublažavaju simptome astme i alergija te su poznati i kao prirodna protuupalna sredstva. Potiču i proizvodnju kolegena koji je ključan protein za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva, a djeluju djelotvorno i na ublažavanje upale mišića i grčeva u listovima i nogama.

Plodovi trešnje su i prijatelji Vaše linije! Niskokalorične su te iz toga razloga preporučuju u mnogim dijetama, a sadrže i brojna vlakna i pektine koji doprinose osjećaju sitosti. Također, čiste organizam od toksina i drugih štetnih tvari.

Nadalje, spoj prisutan u njima (kvercetin) koji se nalazi i u vrlo zdravim namirnicama: medu, luku i jabukama, značajno doprinosi pervenciji raka. Također se njezina konzumacija preporučuje kod liječenja gihta, srčanih bolesti, oboljenja bubrega, glavobolje, nervoza i slično. Koriste se i peteljke za pripremu čaja koji potpomaže otapanju bubrežnih kamenaca, čišćenju mokraćnih puteva i kod iskašljavanja.



Jedan od nasada ovog vrlo ukusnog i ljekovitog voća, koji daje prekrasne i ukusne plodove trešnje, smjestio se na obroncima iznad Slavonskog Broda pod vlasništvom našeg korisnika OPG Vjekoslav Škrinjar. Voćnjak je podignut 2008. godine i rasprostrire se na 3 hektra gdje se nalazi 1100 stabala trešnje.


Svoje plodove beru ručno te imaju mogućnost dostave na tražene lokacije, ako je tražena količina minimalno 6kg. Sviježe ubrane plodove trešnje pakiraju u gajbice od 2kg.


Više informacija na: http://burzahrane.hr/ad/50613/tresnje 



 


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit