NAUČIMO RAZLIKU IZMEĐU TRI OSNOVNE SKUPINE ULJA U PREHRANI

29/03/2019

Ulja su vitalni dio našeg svakodnevnog života. Koristimo ulja u hrani, kozmetici, lijekovima i još mnogo toga. Mnogo je rečeno o uljima, njegovim prednostima, nedostacima, zdravstvenim prednostima itd. Postoje doslovno stotine ulja.
Ali, znate li razliku između svake vrste ulja?
Ulja su prvenstveno kategorizirana na temelju njihove metode ekstrakcije.
U osnovi, postoje tri vrste ulja:

1.     Hladno prešano ulje

2.     Nerafinirano ulje

3.    Rafinirano ulje

 
1.Hladno prešana ulja su proizvodi koji se dobivaju iz odgovarajućih sirovina, prešanjem na temperaturi do 50 °C. Može se provesti i postupak čišćenja odnosno bistrenja pranjem vodom, dekantiranjem, filtriranjem i centrifugiranjem. (Pravilnik o jestivim uljima i mastima)
Ovim postupkom hladnog prešanja sjemenki, koštica ili jezgre dobiva se sirovo ulje koje ide na pročišćavanje (sedimentacija, filtriranje, centrifugiranje) radi dobivanja finalnog proizvoda hladno prešanog ulja.Iako se zbog trenja stvara mala količina topline, ulje se ne izlaže nikakvoj vanjskoj toplini, pa je ulje poznato kao hladno prešano.
Hladno prešana ulja zadržavaju hranjivu vrijednost, okus, miris, koji su inače oštećeni toplinskom obradom. Oni sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji štete našim tjelesnim stanicama. Bogata su vitaminima, većina hladno prešanih ulja ima protuupalna i ljekovita svojstva. Oni su dobar izvor oleinske kiseline koja vam može pomoći da poboljšate svoj imunološki sustav. Međutim, njihovim zagrijavanjem oslobađaju se transmasne kiseline koje imaju štetno djelovanje na naše zdravlje, osobito na kardiovaskularni sustav , stoga se preporučuje kuhati ta ulja na laganoj vatri kako ne bi izgubili hranjivu vrijednost.

Ako namjeravate koristiti hladno prešana ulja, morate pažljivo odabrati odgovarajuće ulje na temelju vaših temperaturnih zahtjeva i paziti da ih ne zagrijavate previše. Preporučljivo je koristiti ova ulja za posipanje već kuhane hrane kako biste uživali u kombinaciji zdravlja i okusa.
 
2.Nerafinirana ulja
Nerafinirana ulja su ulja izložena minimalnoj toplini. Nakon ekstrakcije nisu bijeljeni ili dezodorirani. Nerafinirana ulja su najpoželjnija zbog prisutnosti dobre količine hranjivih tvari koja je istinita u svom okusu i mirisu.
Nerafinirana ulja razlikuju se u tri vrste, imamo djevičansko ulje, ekstra djevičansko ulje i čisto ulje. Kategorizacija se temelji na metodi ekstrakcije i postotku prisutne oleinske kiseline u njima na 100g proizvoda. Nedostatak nerafiniranog ulja je u tome što je manje stabilan od rafiniranih ulja. Znači da imaju kratak rok trajanja. Neka nerafinirana ulja mogu sadržavati jak miris koji mnogi ljudi smatraju neprivlačnim.
 
3.Rafinirana ulja
Definicija rafiniranog je, naravno, suprotna od nerafiniranog, tehnološke operacije koje se tijekom procesa rafinacije provode, uklanjaju s jedne strane neugodne i nepoželjne tvari iz sirovog ulja, ali s druge strane odstranjuju i vrijedne tvari kao vitamine, provitamine, fosfolipide, sterole itd..
Rafinirana ulja su često jeftinija i imaju dulji rok trajanja od nerafiniranih ulja.Također su stabilnija pri višim temperaturama te su pogodnija za toplinsku obradu.

Sobzirom na različita vrsta ulja dostupna na tržištu, neophodno je znati vrstu ulja koju konzumirate. Hladno prešana i nerafinirana ulja imaju visok nutritivni sadržaj, ali su vrlo nestabilna na višim temperaturama. S druge strane, rafinirana ulja su pažljivo obrađena ulja koja ih čine prikladnima za dnevnu potrošnju.

ZAPAMTITE!   

Vrsta masnoća koje konzumirate - a ne ukupna količina - najvažnija je stvar.

 

Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit