Jeste li znali da jaja proizvedena na konvencionalan način imaju potpuno drugačiji sastav od jaja kokoši koje slobodno trčkaraju dvorištem?

19/03/2019

Industrijski proizvedena hrana razlikuje se od one uzgojene na tradicionalni način po svojoj kvaliteti, nutritivnim vrijednostima i utjecaju na naše zdravlje.

Dok ove posljednje jedu industrijski pripravljenu mješavinu žitarica, slobodne kokoši, uz žitarice, jedu i travu, korove i kukce, a to, zajedno s činjenicom da se te kokoši kreću na otvorenom, uvelike doprinosi kvalitetnijem sastavu masnoća u njihovim jajima.
Ovakva jaja, baš kao i ona koja su certificirano organski uzgojena, imaju i do 40 posto više vitamina A te dvostruko više vitamina E.
Razlika između industrijskog i tradicionalnog uzgoja jako se dobro očitava kod uzgoja jaja ili mesa. Jaja iz prirodnog uzgoja, koje su snesle kokoši koje nesmetano pasu, kreću se, jedu biljke, insekte i prirodnu hranu, imaju imaju daleko manje šansi za prijenos salmonele, ali i tri puta više omega-3 masnih kiselina, sedam puta više provitamina A i beta karotena, tri puta više vitamina E, šest puta više vitamina D, četiri puta manje zasićenih masnih kiselina, tri puta manje kolesterola i veći udio folne kiseline koja povoljno utječe na plodnost.
Jaja naime sadrže esencijalne aminokiseline koje smanjuju razinu stresa, ublažavaju tjeskobu i reguliraju serotonin, poznat i kao hormon sreće koji utječe na bolje raspoloženje.
Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanjaka koji se kod domaćih jaja jače žuti. (slika je simbolična)
"Omne vivum ex ovo"-latinska poslovica.
Značaj poslovice "sav život nastao je iz jajeta"
Kokoši iz podnog uzgoja uživaju šetajući dvorištem, hrane se zelenim biljkama, travom, voćem, kukcima I crvima. Koke nisu vegetarijanci i stoga je za njih zdravije da se hrane prirodnom hranom koju pronalaze, dok se kokoši iz kaveznog uzgoja hrane kukuruzom, sojom i sjemenkama pamuka. Ukoliko imate izbor uvijek birajte jaja od kokoši iz podnog uzgoja jer su  nutritivno drugačija (čitaj: kvalitetnija) od jaja iz kaveznog uzgoja. Kako bi pronašli kvalitetna jaja, prošetajte do lokalnog uzgajivača I jednostavno pitajte čime hrane koke.  
VITAMIN E
Jako važan nutrijent koji ima korisna antioksidativna svojstva, pomaže našem tijelu tako što smanjuje štetu uzrokovanu normalnim procesom starenja te izlaganjem zagađenjima I drugim toksinima u našem okruženju i prehrani. Jaja koja su slegle kokoši iz slobodnog uzgoja sadrže dvostruko više vitamina E nego ona jaja od kokoši iz kaveznog uzgoja.
VITAMIN D
Kokoši iz kaveznog uzgoja ne vide sunce svaki dan, ne upijaju Sunčevu energiju i posljedično proizvode manje vitamina D, nego kokoši iz podnog uzgoja koje dane provode vani na suncu. Taj vitamin D se prenosi također na jaja, stoga jaja kokoši iz podnog uzgoja imaju tri do šest puta veći sadržaj vitamina D!
OMEGA-3-MASTI
Omega-3 masne kiseline često se opisuju kao dragocjene masnoće zbog povoljnog djelovanja na zdravlje, a u prvom redu štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem.  Umjesto da kupite omega-3 jaja koja dolaze od piletine hranjene lanenim sjemenkama, odaberite jaja iz prirodno uzgojenih pilića, koja prirodno sadrže dva do deset puta više omega-3 masti u usporedbi s običnim jajima.
Prirodno uzgojeni pilići ne primaju hormone ili antibiotike. Njihova prirodna prehrana, redovita tjelovježba, sretniji život i izlaganje suncu čine ih mnogo zdravijim i otpornijim na infekcije od pilića u kavezima.
Zaključak je da svježa jaja na farmi imaju bolji okus i imaju više prehrambenih vrijednosti od jaja kupljenih u trgovini. Ako ne vjerujete, isprobajte  sami. Idite poduprite svoju lokalnu zajednicu,male uzgajivače i odvojite vrijeme za kupnju svježih jaja na farmi jer je svježi okus uvijek bolji.
Ili ih jednostavno naručite putem našeg portala!

YOU ARE WHAT YOU EAT!


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit

Sunflower honey

SUNFLOWER HONEY

10,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Other

NATURAL POWDERED FLAVOUR / AROMA - STRAWBERRY 100g

8,00 eur/Unit