Sajmovi hrane i zdravog življenja

16/10/2018

SAJMOVI HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA

 

Zagrebački velesajam najavljuje SAJMOVE HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA kao središnji nacionalni tematski događaj u terminu od 18. do 21. listopada 2018.

 

Sajam iz godine u godinu bilježi sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka, a segment hrane nadopunjen je na ovogodišnjem izdanju kao prirodan slijed, ali i potreba proširenja tradicionalnih Sajmova zdravog življenja koji su svojim prepoznatljivim segmentima Organica, APItera i Mystic svrstani u vrh ponude ovakvih tematskih događanja.

 

Cilj projekta je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda. Od teme hrane posjetitelji mogu očekivati proizvode čiji nazivi su zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvode hrvatskih farmi i polja, ekološke proizvode, hrvatske otočne proizvode te proizvode nosioce oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

 

Sajmovi se održavaju u paviljonu 5, a izlaže više od 250 izlagača.

 

Izlagački segment sajmova obuhvaća četiri programske cjeline:

 

  • Hrana: hrana u najširem smislu: voće, povrće, mliječni proizvodi, pića i napitci, delikatesna hrana, začini,…
  • Organica: organski certificirana hrana i proizvodi, biodinamička proizvodnja, ljekovito bilje, oprema za pripremu zdrave hrane, proizvodi od industrijske konoplje,…
  • APItera: med i proizvodi od meda, apiterapija, apikozmetika,…
  • Mystic: prirodna, energetska i duhovna medicina - aromaterapija, akupresura, su-jok, ayurveda, feng shui, tehnike za sklad duha i tijela, masaža, bioenergoterapija, zvukoterapija,…

 

Iz godine u godinu bilježimo sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka kao i iznimnu institucionalnu podršku projektu. Suorganizator sajmova je Grad Zagreb, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, dok su partneri Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova i Udruga općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatsko apiterapijsko društvo, Hrvatski pčelarski savez, Centar dr. Rudolfa Steinera i Udruženje Huped.

 

KONFERENCIJE I STRUČNI SKUPOVI

 

Uz izložbeni dio, sajam prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, podizanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, usklađivanja zajedničke poljoprivredne politike u Europskoj uniji i s tim u vezi potrebnih reformi u Republici Hrvatskoj, pružanja pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima pri podnošenju zahtjeva za novčanim potporama, financiranja poljoprivrede i prehrambene industrije bespovratnim sredstvima EU.

 

Ističemo:

 

Međunarodna Konferencija "Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije" s osvrtom na dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj

 

  1. Panel rasprava: "Nepoštena trgovačka praksa -  pravni okvir u RH te stanje i pristup rješavanja ovog problema u EU“

 

  1. Panel: Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi – jesu li hrvatski brend?

 

 

Međunarodna Konferencija "Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije" održat će se 18. i 19. 10. 2018. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma s više od dvadeset domaćih i inozemnih stručnjaka i temama značajnih za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne politike i proizvodnje.

 

Iz Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije na međunarodnu konferenciju bit će troje uvaženih inozemnih gostiju.

 

Pozdravnu riječ održat će direktorica Josefine Loriz-Hoffmann dok će Michael Pielke, načelnik Odjela za Bugarsku, Hrvatsku, Poljsku, Sloveniju prezentirati Prijedlog europske komisije za reformu zajedničke poljoprivredne politike.

 

Na panelu Nepoštena trgovačka praksa govorit će Annette Kliemann iz Odjela za upravljanje tržištem poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

 

Organizatori Konferencije su Grad Zagreb, Europska komisija i Zagrebački velesajam, a suorganizator Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA, KUŠAONICE, RADIONICE I GLAZBA

 

Trademark Sajmova hrane i zdravog življenja je raznovrstan i kvalitetan program. Svake godine se priprema s posebnom pažnjom i s vrsnim predavačima na zadovoljstvo svih posjetitelja. Na sedam lokacija održat će se brojna zanimljiva i edukativna predavanja, seminari, kongresi, prezentacije i radionice.

 

Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez prvi dan sajma organiziraju Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka s ciljem promocije domaće proizvodnje meda koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima, a označen znakom Hrvatske poljoprivredne agencije Med hrvatskih pčelinjaka. Na doručku će se konzumirati i ostali domaći proizvodi s hrvatskih farma i polja, a koji nose neki od znakova Hrvatske poljoprivredne agencije.

 

Najavljujemo APITEKU, mjesto koje će biti centar edukacije za djecu i odrasle o pčelama i pčelinjim proizvodima. Hrvatsko apiterapijsko društvo održat će niz radionica o izradi api preparata (različitih mednih mješavina koje možete izraditi u vlastitoj kuhinji), api kozmetike (medena krema) te apiaromaterapijskih pripravaka. Također će organizirati i 3. Hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja.

 

Izdvajamo iz bogatog programa

 

Očekuju vas brojne kušaonice, radionice kuhanja, predavanja o prirodnoj kozmetici, tehnike disanja, zvučne kupke, Kundalini yoga, Noć gongova - gong puja, a sve navedeno i još mnogo više možete saznati na www.zv.hr

 

Poznati aromaterapeuti Mary Novosel i Saša Radulović uvest će sve zainteresirane posjetitelje u čaroban svijet aromaterapije. Mary Novosel će demonstrirati kako izraditi prirodnu pastu za zube ili prirodne bombone, a Saša Radulović održat će predavanje o mogućnostima primjene eteričnih ulja.

 

Subota popodne rezervirana je za Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom i velikim brojem zanimljivih predavanja: Fenomen izvanzemaljskih otmica – Tamara Vrančić Sokač, Voda – informacijski i komunikacijski kapaciteti – Ninoslav Novak, Nevidljive stvarnosti – u objektivu – Krešimir Mišak, Piano medicine - utjecaj glazbe na zdravlje – Joe Meixner.

 

Da pjenušac ne mora biti od grožđa posjetitelji se mogu uvjeriti na Sajmovima i kušati pjenušac od meda. Riječ je o proizvodu koji se dobiva isključivo od meda, u njemu nema grožđa.

 

Na programu su i vrlo zanimljiva predavanja na temu podizanja kvalitete života, o važnosti i primjeni Bachovih kapi te radionice opuštajuće meditacije.

 

Saznajte sve o čudesnom djelovanju aloe vere i njezinoj upotrebi u detoksikaciji i regulaciji tjelesne težine te pedijatriji. Ivana Loina, dermokozmetičar i profesionalni make up artist održat će radionicu o mineralnom make upu.

 

Samo na Sajmovima hrane i zdravog življenja možete probati pivo s ekstraktom cvijeta industrijske konoplje – CANNABEER, prvo pivo takve vrste na hrvatskom tržištu. Pivo je napravljeno po tradicionalnoj češkoj recepturi, a u nju je dodan ekstrakt cvijeta industrijske konoplje (Cannabis Sativa) što mu u potpunosti mijenja aromu podsjećajući na aromu kanabisa. Riječ je o laganom, prozračnom, osvježavajućem pivu sa ugodnom aromom limete, tamno zelene boje s postojanom bijelom pjenom, a paše uz sve vrste mesa i umaka, sve vrste deserta i tvrde sireve.

 

Ruža ima titulu kraljica cvijeća, a osvaja svojim izgledom i predivnim mirisom. Odavno se koristi u kozmetici, medicini i kuhinji. Dođite i kušajte žele od ruže, džem od ruža s jagodama, slatko od ruža ili čaj od latica ruže.

 

Hipnoza mnoge intrigira, a u interakciji s publikom stručnjaci će na temu Demonstracija mogućnosti približiti saznanja o njoj te kako pomaže kod prestanka pušenja, problema nesanice i alkohola.

 

Ističemo glazbeni nastup Josipa Joea Meixnera, hrvatsko-austrijskog pijanista i klavijaturista s uspješnom svjetskom glazbenom karijerom koji će govoriti o utjecaju glazbe na poboljšanje zdravlja – Piano medicine. Piano medicina izravno djeluje na procese u autonomnom živčanom sustavu. Može smanjiti razinu hormona stresa, uskladiti ritam disanja, smanjiti napetost mišića, usporiti broj otkucaja srca, sniziti krvni tlak, smanjiti potrošnju kisika te smanjiti bol, tjeskobu i strah što će Meixner demonstrirati živom izvedbom te glazbe. Nedavno je u Hrvatskoj objavljena njegova knjiga “Glazba kao lijek“.

 

 

ZEMLJE SUDIONICE

 

Hrvatska, Litva, Makedonija, Slovenija, Srbija, Španjolska, Velika Britanija i Sj. Irska

 

RADNO VRIJEME                                                                                od 10.00 do 20.00 sati

 

PRESS CENTAR

 

Nalazi se u paviljonu 5 i na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajma. Telefon: 01/6503 524, mail: zv.press@zv.hr.

 

 

ULAZ NA SAJAM JE BESPLATAN !

 

 

DOBRODOŠLI NA SAJMOVE HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA!

 


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit