TRADICIONALAN VS. MODERN NAČIN ZA JAČANJE IMUNITETA

01/02/2021

Jačanje imuniteta kod djece

Imunološki sustav djeteta razlikuje se od imunološkog sustava odraslog čovjeka. Dijete se rađa s imunitetom koji je naslijedilo od majke, a svoj razvija tek nakon nekoliko mjeseci. Tijekom trudnoće majka prenosi djetetu zaštitna tjelešca krvlju, a nakon poroda dojenjem. Rastom i razvojem djeteta i njegov imunološki sustav postaje jači i otporniji.

Djeca trebaju jesti raznoliku i svježe pripremljenu hranu. Potrebno im je dosta sna, fizičke aktivnosti (poput vožnje biciklom, rolanja, igre) i boravka na zraku.

U svrhu poboljšanja imunološkog sustava kod djece preporučuju se vitamini A, E, C i D, te od minerala cink. Ostali korisni imunostimulatori su echinacea, probiotici, propolis, beta glukan te omega 3 masne kiseline.

Na tržištu postoje oblici prilagođeni za djecu, poput kapi, sirupa, pastila, tableta za žvakanje, lizalica i gumenih bombona okusa jabuke, maline, naranče, šumskog voća i slično.

Kako su naše bake jačale imunitet?

Vjerujemo da su i vama bake oduvijek govorile da je dobro pojesti žličicu meda za imunitet ili jesti puno naranči čim vani malo zahladi. Mnogo je tradicionalnih metoda pomoću kojih su naši preci radili na jačanju imuniteta. Te metode su najčešće podrazumijevale određene sastojke iz prirode. Tako je med jedan od najcjenjenijih prirodnih proizvoda koji se ne koristi samo kao prehrambeni proizvod, već i kao proizvod za preveniranje bolesti ili kao tradicionalni, alternativni lijek. On sadrži širok spektar vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidans. Flavonoidi i fenolne kiseline, koji djeluju kao antioksidansi, nalaze se u medu, iako količina i vrsta tih spojeva uvelike ovisi o vrsti cvjetnog izvora. 

Uz med, đumbir je također jedan od sastojaka koji ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva koja kontroliraju proces starenja. Uz to, njegov antimikrobni potencijal mogao bi pomoći i u liječenju zaraznih bolesti. Ako napravite čaj od đumbira i njemu dodate žličicu meda i limuna, imat ćete čaj obogaćen dodatnim okusima, ali i blagotvornim svojstvima koja bi mogla pridonijeti jačanju vašeg imuniteta.

Spominjanje ljekovitih sastojaka nepotpuno je bez kurkume. Kurkuma sadrži aktivni spoj kojem se tradicionalno pripisuju protuupalna i antibakterijska svojstva te potencijalni doprinos jačanju imuniteta. Šalica mlijeka s kurkumom prije spavanja mogla bi isto tako pridonijeti snažnijem imunitetu koji će uspješno odbijati viruse.

Dnevnu dozu imuniteta biste si mogli priuštiti i uz voće poput grejpa, naranči i sličnih citrusa. Limun je najpopularniji citrus koje je izvrstan izvor vitamina C. 100 g limuna ekvivalent je 53 mg vitamina C što čini više vitamina C u usporedbi s drugim voćem koje pripada obitelji citrusa. Istraživanje je pokazalo da uz limun sadrži i vitamin B, kalcij, bakar, željezo te kalij. Ipak, vitamin C je onaj koji najviše pridonosi zdravlju imuniteta u ovom voću. Međutim, vitamin C možemo naći i u dodacima prehrani koji čine moderne načine jačanja imuniteta.

U današnje vrijeme rijetko kad se stignemo posvetiti sebi. Sve oko nas je užurbano, a tako smo i u potrazi za brzim rješenjem koje bi nam moglo pomoći u jačanju imuniteta. Dodaci za jačanje imuniteta su ti koje najčešće uključujemo u svoju dnevnu rutinu. Naši dobavljači pobrinuli su se za sve, vidite ponudu na portalu.

 


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Rozinjola 1l

30,00 eur/Unit