Kavijar među solima-Cvijet soli

17/11/2020

Na našem Instagram i Facebook profilu smo Vam postavili nekoliko pitanja vezanu za sol, te smo htjeli ovdje objasniti sve odgovore. Naime, možemo biti ponosni na „Lijepu našu“, jer imamo čak tri solane. U Stonu, tradicija branja soli se prenosi već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana sol se u njoj proizvodi na isti način jedino uz pomoć mora, sunca i vjetra. Osim solane u Stonu, sol se proizvodi u Pagu, koji je i naš najveći proizvođač soli u Hrvatskoj te u Ninu.

Sol se kao začin koristi na dnevnoj bazi te ju nismo mogli nikako zaobići u našem blogu. Njezin glavni sastojak je natrijev klorid te je preporučani unos soli na 6 grama dnevno te da se pripazi na skrivenu sol koja se nalazi u drugim namirnicama.

Jedno od naših pitanja je također bilo vezano za cvijet soli. Cvijet soli je zapravo tanki sloj kristalića soli, koji se pojavljuju na površini mora i skupljaju se veoma polako. Veoma je dragocjena forma soli koja može biti dosta skuplja od obične jer se skuplja samo u određenim dobima dana i godine, a nema je mnogo.

 

„Kavijar među solima“

Naziv je dobila po naizgled cvjetnim uzorcima i kristalima koje formira. Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao „kavijar među solima“. Cvijet soli se prikuplja tijekom srpnja i kolovoza kada morska voda isparava pod utjecajem jarkog sunca u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kada nema vjetra. Nakon prikupljanja sol se stavlja u kutije i ostavlja na suncu kako bi se osušila. Najčešće je bijele ili blijedo sive boje, a ponekad može imati i lagani rozi ton.

 

Sastav

Ova sol je kvalitetnija jer je manje rafinirana pa stoga sadrži veći udio minerala. Okusom je manje slana jer sadrži manje natrijevog klorida (97%) u odnosu na uobičajenu kuhinjsku sol. Sadrži i veću količinu vlage od obične soli – do 10% (za razliku od 0.5% u uobičajenoj soli). Vlaga omogućava kristalima da se spoje i formiraju oblike latica ili pahuljica.

 

Ljekovitost

Cvijet soli sadrži brojne minerale kao što su: magnezij, kalij, kalcij i željezo. Ova vrsta soli u tragovima sadrži i jod, fosfor, brom, cink, natrij, mangan, bakar i silicij. Međutim, ti se minerali nalaze u tragovima i nema ih puno više nego u “običnoj” sol.

Ponudu soli, od obične morske soli, pa sve do soli sa ružmarinom, začinskim biljem, vinom Plavac mali... možete pronaći na našem portalu.


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit