Hokaido tikva vs. Buča

09/10/2020

Obilje vitamina, minerala i vlakana

Postoje brojna istraživanja da zbog visokog udjela selena i cinka bundeva općenito, a posebno koštice, štite od povećanja prostate, zbog čega se ulje od koštica koristiti i u liječenju bolesti prostate.

Hokaido tikva

Podrijetlom dolazi iz sjevernog Japana, a danas je vrlo popularna u kuhinji, prvenstveno zbog mesa koje ima aromu kestena, ali i zbog bogate hranjive vrijednosti. Jedna od prednosti joj je to što se može dugo čuvati, pri čemu neke studije ukazuju da stajanjem raste udio ugljikohidrata i vitamina u njoj, pa je idealna namirnica za zimu.

Meso hokaido tikve odličan je izvor vitamina, minerala i vlakana. Među ostalim, bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija, koji je zaslužan za pravilan rad srca, a u kombinaciji s fosforom koristan je za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva, te djeluje kao čistač crijeva. Pravi je izvor vitamina E, koji ima izrazito antioksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti.

Osim što štiti od posljedica stresa, posljedica pretjeranog izlaganja suncu i posljedica nedostatka sna, vitamin E koristan je i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa i nekih vrsta raka. Postoje istraživanja koja ukazuju na to da zbog visokog udjela selena i cinka bundeva općenito, a posebno koštice, štite od povećanja prostate, zbog čega se ulje tih koštica koristiti i u liječenju bolesti prostate. 

_____________________________________________________________________________________

Domaća buča ili bundeva

Buča je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) te omega-3 esencijalne masne kiseline, koja je vrlo dobra za zdravlje srca, među povrćem općenito. Zajedno s betakarotenom te kiseline stvaraju sinergijsko djelovanje protiv nastanka ateroskleroze.

Buča je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva jer pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Također djeluje kao diuretik, pa se preporučuje osobama s artritisom i gihtom, no ima nešto veći glikemijski indeks, pa oni koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi trebaju ograničiti konzumaciju. Sadrži vrlo malo kalorija (100 grama buče sadrži samo 30-ak kalorija), pa je vrlo korisna u redukcijskim dijetama za skidanje viška kilograma. 

Hokaido tikvu možete pripremati kao glavno jelo ili prilog u okviru obroka, a od domaće bundeve se mogu spraviti brojna slana i slatka jela.

Poundu domaćih hakido tikva i buče s našeg portala možete vidjeti ovdje


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Linden honey

LIME TREE HONEY

12,50 eur/Unit

Honeydew honey

HONEYDEW

14,00 eur/Unit

Olive oil

Ekstra virgin olive oil, Žižolera 0.5l

30,00 eur/Unit